maandag 5 januari 2015

Op weg met de fiets! 🚲

1. Doe de test: 
We moesten een test maken om te zien of we veel wisten over het verkeer.
De test was best moeilijk en er  waren veel kinderen gebuisd.
Nu weten we veel meer over het verkeer.
Dus als we de test opnieuw zouden doen dan zouden we veel beter scoren. 
www.traphetaf.be/

2. Borden, borden, borden!!!!
Er bestaan heel veel verschillende borden.
Wij hebben 5 categorieën besproken.
Er zaten categorieën bij die we nog niet hadden gezien, we hadden er wel eens van gehoord maar we kenden ze niet.
Er zijn ook subcategorieën, wij hebben er twee besproken o.a: reddingsborden en brandbestrijdingsborden. 


3. Fietspaden enzo... 
Je herkent een fietspad door 2 kenmerken :
1. Evenwijdige onderbroken lijnen.
2. Door een verkeersbord.
Er bestaat ook een fietssuggestiestrook, dat is GEEN fietspad! 
Het geeft alleen aan waar je als fietser best kan rijden, auto's mogen er wel op rijden of op stil staan.

4. Blinde zone/ dode hoek.
De blinde zone is de ruimte rond de vrachtwagen die de vrachtwagenchauffeur van achter zijn stuur niet kan zien. De blinde zone krijgt als naam "de dode hoek" omdat er gemiddeld één keer per maand een dode hoek ongeval gebeurd. Je voorkomt een dode hoek ongeval door je te houden aan volgende afspraken: - In een fietsopstelvak sta je best zo ver mogelijk vooraan zodat de chauffeur je goed kan zien
                 - Als je niet vooraan maar naast de vrachtwagen staat wacht je best tot de vrachtwagen doorgereden en afgeslagen is, je moet wel goed opletten en voorzichtig zijn! Een afslaande vrachtwagen zwenkt altijd even uit naar de andere richting en snijdt ook altijd een hoek af! 
                 - Als je aankomt fietsen terwijl het rood is, blijf je weeral best achter de vrachtwagen, het zou immers kunnen dat het groen wordt wanneer jij de vrachtwagen probeert in te halen. 


5. Versnelling en verzet 
Wij hebben in de klas 3 overbrengingen besproken namelijk, de tandwiel, ketting en riemoverbrenging, die komen vooral voor in klokken (horloges), fietsbellen, fietsketting, machines... 
Zij brengen een beweging over, door tandwielen te gebruiken kun je machines en toestellen sneller of trager laten draaien en de draaizin veranderen.
We moesten in groepjes allerlei opdrachtjes uitvoeren met onze fiets dat te maken had met versnellingen, ik heb enorm veel bij geleerd en vond het best wel interessant.

6. Lekke band 
Alle fietsers hebben waarschijnlijk al eens last gehad van een lekke band en vele geven dan ook heel veel geld uit om hun band te laten repareren terwijl je het ook zelf kunt doen zonder er geld aan uit te geven. Dat hebben wij geleerd in de klas, de benodigdheden om een band te plakken zijn: bandenlichters, schuurpapier, solutie, plakkers, pomp en een pen of stift. 
Samenvatting: Je haalt eerst de binnenband eruit en gaat opzoek naar het lek. Daarna kruis je het lek aan met een pen/ stift. Nadien schuur je op en rond het lek, doe je er wat solutie op en plak je er een sticker op. Tot slot pomp je de band op en kijk je na of het lek goed geplakt is. 
Https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=EF_r_OcT5PM